Navnene “Olivin” og “Krysolitt” har blitt misbrukt for andre steiner i lang tid, derfor brukes det franske navnet “Peridot”. Peridot er kjent som fødselsteinen til august og er løvens dyrekretsstein. Peridot kommer i mange nyanser av grønt med et snev av gulltoner. Peridot er en av få edelstener som kun finnes i én farge. Steinen har ofte blitt feiltatt for smaragd, og det er derfor peridot ofte blir referert til som «fattigmannssmaragd».
Peridotens historie
Steinen har langt tilbake i historien blitt brukt som smykkestein, men kilden til edelsteinen var lenge ukjent. Det er nå kjent at Peridot, som Topas, ble tidligere utvunnet på øya “Topazos” i Rødehavet. Denne gruven er ikke lenger i drift og det er derfor store Peridoter er svært sjeldne.
I antikken ble Peridot kalt Chrysolite. Navnet er Gresk for “gyllen stein” og skrives på norsk “Krysolitt”. Navnet Krysolitt ble også gitt til enkelte fargetoner av Topas inntil videre forskning ble gjort for å identifisere forskjellen mellom de to.
Peridotens farge
Peridot er som nevnt over en av de få steinene som kommer i kun én farge: grønn. Selv om steinen kun har én farge det finnes den i mange nyanser som lime, gul-grønn, oliven grønn, mørk grønn og medium grønn. Intensiteten og fargetonen avhenger av hvor mye jern det finnes i krystallstrukturen. Den mest verdifulle fargetonen er ansett som en mørk olivengrønn farge. Som Rubin er fargen på Peridot er den viktigste faktoren i å bestemme kvalitet og pris.
Peridotens slip
De fleste Peridoter slipes i brilliantslip, annen rund slip eller i en smaragdslip. En perfekt slipt Peridot er enkel å identifisere, alle fasettene er gjevne og det finnes ingen vinduer i steinen der du kan se gjennom den.
Peridotens klarhet
Som alle edelstener har Peridot naturlige inneslutninger eller interne «skjønnhetsfeil» som sprekker i steinen eller andre krystallstrukturer som ble dannet under edelsteinens dannelse. Jo færre inneslutninger det finnes i steinen jo høyere er verdien. Dette skyldes det faktum at jo mindre inneslutninger det er tilstede i mineralet jo vakrere blir steinen.
Forekomster i Norge
I Norge finnes peridot i Almklovdalen på Sunnmøre. Kvaliteten er jevnt god i krystallene, og de kan med hell brukes som smykkesteinsmateriale. Peridoten har så langt bare blitt brukt i knust tilstand i støpeindustrien i stedet for kvartssand. Det har blitt slipt enkelte smykkesteiner, og disse er i verdensklasse.