Fotografering av smykker

Fotografering av smykker

For å vise brukerne av denne websiden smykkene på best mulig måte må jeg ha et bra bilde av smykket.

Jeg har sett flere fotografer skrive at smykkefotografering er et av de vanskeligste feltene innen fotografering.

Man må ha en inngående kunnskap om fotografering av smykker for å ta et godt bilde av et smykke.

Hvorfor er et smykke vanskelig å ta bilde av?

Det er flere faktorer, men de to viktigste er;

Blanke metaller reflekterer omgivelsene rundt seg. 

I gamledager ble sølv brukt i speil for dets reflektive egenskap. Denne egenskapen gjør fotografering vanskelig fordi alt man har rundt smykket påvirker hvordan bildet blir seendes ut.

Fotografering av smykker
Fotostudio med dagslys til smykkefoto

Jeg har funnet ut at jeg får best resultat med et sort grunnplan under smykket. I tillegg til å være sort, og derfor at det står i høy kontrast til fotoboksens hvite vegger, er det polert. Dette gir et gjennskinn av smykket i grunnplanet  jeg liker veldig godt.

Fasetterte edelsteiner trenger riktig lys for å glitre.

Edelsteiner har flere optiske egenskaper som medvirker i at vi setter stor verdi på de. En viktig optisk egenskap er steinens dispersjon. Trykk her for video av en diamants dispersjon. Dispersjon er steinens egenskap til å bryte opp lyset til fargespekteret på samme måte som i et prisme. En edelstein man ser dette tydelig på er diamanten. Hvis man ser nøye etter vil man se at den reflekterer mange forskjellige farger utifra hvilken vinkel man holder steinen i.

For å få steinen til å glitre trenger man riktig lysplassering og type lys. I et vanlig fotostudio har man kun lys fra to sider. Med to lys vil steinene ikke ha noe særlig lys å reflektere til kameraet. Man trenger et tredje lys som kommer fra foran kameraet. Noen monterer lys på kamerastativet for å oppnå dette. Jeg har ringlys som gjør at jeg kan peke kameraet igjennom kjernen av lyset. (Se bildet over) Begge fremgangsmåtene gir et godt resultat.

Viktige parametere for fotografering av smykker

Kontinuerlig dagslys

Fotografering av smykker
Her kan man klart se flere farger i en ellers fargeløs stein. (Dispersjon)

For å gjenskape korrekt farge i et smykke må man ha et lys som gir riktig lystemperatur. Riktig lystemperatur for fotografering av smykker er 5300 grader kelvin. Dagslys reproduserer korrekt alle farger i det synelige fargespekteret.

Diffus lyssetting

Ved å fjerne alt direkte lys på smykket sprer man lyset jevnt over smykket. Hvis man ikke diffuserer lyset,  f.eks. med en vanlig lampe vil man skape store kontraster i bildet som er uønsket.

For å diffusere et lys kan man f.eks. teipe et a4 ark foran lampa. Jeg bruker en fotoboks som produserer veldig fint diffust lys.

Hvitbalanse

Hvitbalanse er fargetemperaturen kameraet bruker. Hvis man setter feil hvitbalanse vil bildet enten se for «varmt» ut, dvs mer oransjetonet, eller for «kaldt» ut, dvs mer blåtonet. Hvitbalanse er direkte forbundet med hvilken lyssetting man tar bildet i. Ved å bruke lamper med dagslys vet man at «dagslys» hvitbalanse produserer korrekte fargetoner.

DoF – «Depth of Field» eller «F Stop»

Dybden i bildet gjør at man ser en del av bildet i fokus, mens resten av bildet blir uklart. «DoF» (Depth of Field) er en veldig sterk effekt jeg liker å bruke for å gi en følelse av dybde i bildet.

Dybden stilles inn ved å minske eller øke «F Stop» på kameraet. Maks og min F Stop bestemmes av linsa på kameraet. Jo lavere verdi, jo høyere effekt av dybde. En F2.8 gir stor dybde, men samtidig blir store deler av bildet uklart. En F22 er bedre for å ta et bilde som er helt klart.

Fotografering av smykker: prøv selv!

Alt man trenger er et godt kamera, en god lyskilde, og en bra bakgrunn. Man må ikke ha et fotostudio for å produsere fine bilder. Jeg har sett flere som tar bilde av smykkene sine ute. Pass på å ta bilder kun under overskyet vær. Skyene diffuserer sollyset og sprer lyset jevnt.

Hvis man vil ha fotostudio bilder anbefaler jeg en følgende setup;

  • Et speilrefleks kamera (de fleste speilreflekskameraene i dag er mer enn gode nok!)
  • Et kamerastativ for skarpe og fine bilder
  • En makro linse. Dette er en linse som gir gode nærbilder uten forstørring.
  • Tre(eller flere) ringlamper med dagslys 5300 kelvin fargetemperatur
  • En fotoboks, også kalt lightbox. Merket jeg bruker heter DigPro, og kommer fra USA.
  • Et grunnplan smykkene ligger på. Det jeg bruker er polert. Mange bruker et mattet grunnplan.
  • En bakgrunn. Jeg bruker sort fløyel. For en stilig effekt kan man bruke bakgrunner som går fra en farge til en annen.

Håper denne artikkelen om fotografering av smykker var til nytte for deg!

Andre innlegg som kan være av interesse

0 0 votes
Var denne artikkelen nyttig?
Subscribe
Notify of

3 Kommentarer
Eldste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments